George Sand amb els ulls de Janer Manila i Miquel López Crespí

Admirada per alguns, vilipendiada per altres, George Sand va ser una de les escriptores més importants del segle XIX

Queda clar que no descobrim res de nou si diem que George Sand va tenir un vincle especial amb Mallorca. Sand va passar l'hivern de 1838-39 amb els seus fills a la Cartoixa de Valldemossa que després va descriure en el seu llibre Un hivern a Mallorca. Per tant no és estrany que dos escriptors mallorquins s'apropessin a la figura d'aquesta escriptora, traient a la llum dues novel·les d'una alta qualitat literària.
La novel·la de Gabriel Janer Manila parteix d'un plantejament ben interessant que d'entrada copsa l'interés del lector. És el propi escriptor qui adreça una carta a Aurore-Lucile Dupin -nom real de George Sand- al cementiri de Nohant, on reposen les seves restes mortals. La resposta epistolar d'ultratomba d'Aurore ens ofereix un retrat de la vida de la novel·lista i, alhora, un gran fresc històric i social de la seva època. Mentre es llegeix el llibre queda clar que aquesta novel·la és fruit d'un amor atemporal, d'un enamorament literari que Janer Manila manifesta a l'Aurore -la dona- i a George Sand -l'escriptora, on l'estil del novel·lista es confon amb el del personatge com si fos tot un com si fos un de sol -"També tu has caigut en la demència dels romàntics?" diu Aurore a Gabriel en un moment de la novel·la-El text flueix en forma de monòleg i ens porta per l'itinerari de la vida d'Aurore: la infantesa, l'anhel de rebel·lió, la seva transformació en George Sand, la seva obra literària, les tempestuoses relacions amoroses, l'estada que féu a Mallorca al costat de Chopin i els darrers anys. A través d'aquest itinerari, assistim al convuls món de l'Europa del segle XIX, i a una desfilada dels personatges més influents de l'època que la van conformar: Balzac, Flaubert, Chopin, Liszt, Napoleó ..., a remolc d'una dona que va lluitar sempre per la seva independència i dignitat, que es va transmutar en home -George- per poder parlar de si mateixa i de les dones, i que es va rebel·lar contra els prejudicis morals i les injustícies socials. George. No és estrany que George. El perfum dels cedres fos Premi Nèstor Luján de novel·la històrica el 2002.

Títol: George. El perfum dels cedres | Autor: Gabriel Janer Manila | Editorial: Columna | 216 págs. | 2002


Altres novel·les històriquesL'altre escriptor mallorquí que s'ha apropat a la figura de George Sand va ser Miquel López Crespí en dues novel·les: El darrer hivern de Chopin i George Sand, publicat a Proa Edicions i la seva continuació Corambé: El dietari de George Sand, publicat a Pagès Editors, per una d'aquelles curioses raons del món editorial, que ha fet que es publiquessin en diferents editorials. No és estrany, donat que l'escriptora francesa, per la seva personalitat -romàntica, feminista, revolucionària- i per la vida que va tenir -amors, viatges, amistats amb grans artistes, participació en fets històrics rellevants- va ser una dona que té un atractiu novel·lesc molt potent. Podríem dir que tota la seva vida va ser una novel·la apassionant, amb uns ingredients reals, d'acció i de vivències emocionals, que no poden ser fàcilment superables per la imaginació d'un novel·lista. El punt de partença de les novel·les se situa precisament al final de la vida de George Sand, a Nohant, el casal de l'escriptora, a les acaballes de l'hivern de 1876. És aleshores quan, envoltada de la família, amb la majoria d'amics i amors desapareguts, l'escriptora reflexiona sobre la seva vida, la literatura i els terratrèmols polítics i personals en les quals ha participat al llarg dels anys. Sand viu dels records d'un passat que li sembla cada vegada es difumina més. Fa temps que ha perdut el contacte amb la realitat política del moment que cada cop entén menys i ha deixat de ser l'escriptora implicada per la política social de la seva època. López Crespí ens apropa mitjançant una narració en primera persona -a manera de monòleg en la primera novel·la, a manera de dietari en la segona- en la qual una George Sand envellida i decepcionada, fins i tot amb la consciència d'haver errat nombroses vegades en les seves decisions, reconstrueix aquells episodis que en bona mesura marcaren els moments més decisius o més intensos de la seva vida .Aquest és el món que Miquel López Crespí resucita en El darrer hivern Corambé: El dietari de George Sand, que com a bones novel·les històriques, gran part del material novel·lat es basa en fets històrics documentats acompanyant-los d'espais de ficció que integra amb mà mestra.   

Títol: El darrer hivern de Chopin i George Sand  | Autor: Miquel López Crespí | Editorial: Proa | 184 págs. | 2004


Títol: Corambé. El dietari de George Sand | AutorMiquel López Crespí | Editorial: Pagès | 144 págs. | 2004- Per saber-ne més...

Web de la Biblioteca Nacional Francesa en conmemoració dels 200 anys del naixement de George Sand


Biografia de George Sand a Turistes de la Història (Catalunya Ràdio)

 
Gabriel Janer Manila parla de George Sand (UIB; Universitat de les Illes Balears)Miquel López Crispí parla de George Sand i de l'ofici d'escriure amb altres autors

Fonts: http://webs.racocatala.cat/eltalp/sand3.htm http://pobler.balearweb.net/post/116758 

Cap comentari:

Publica un comentari