Madame Lafarge: l'assassinat que va commocionar França

Madame Lafarge va commocionar la societat francesa del segle XIX per la seva premeditació en l'assassinat del seu marit

Al llarg de la història, ha succeït diverses vegades que una dona enverinés al seu marit. Sovint no falten raons de pes que, tot i que no justifiquen una atrocitat com aquesta, poden fer arribar a comprendre les raons per les quals aquestes dones s'han vist abocades a un fet tan radical. Quan al 1840 Madame Lafarge és acusada d'haver enverinat amb arsènic a Charles Pouch-Lafarge, el seu marit, França es divideix en dos: d'una banda, els que no dubten de la seva innocència, i per l'altra, els que estan convençuts de la seva culpabilitat. Alexandre Dumas pare va elaborar una novel·la sobre aquest cas que va ser resolt per un metge menorquí.


El cas de la vídua Lafarge va ser publicada com una sèrie al diari Le Mouquetaire, amb el títol Records íntims de Marie Cappelle, per ser després editat com a llibre. Alexandre Dumas ens conta la vida de Marie Cappelle, en altres temps Madame Lafarge, una senyora descendent de la família del duc d'Orleans, que va ser jutjada a França per la mort per enverinament del seu marit, on va ser trobada culpable, en un judici molt famós en la seva època. L'autor fa referència a tot el procés de captiveri i les seves condicions a la presó, molt diferent de la seva còmoda vida d'altres temps. Dumas s'identifica amb la seva protagonista i publica les seves cartes des de la presó amb totes les seves intimitats. Els diaris van multiplicar les edicions extraordinàries per a que els seus lectors poguessin viure quasi en directe el procés que es va dur a terme a Tulle, una petita ciutat que durant uns dies es va convertir en el cor de França. La resolució del cas va arribar amb el testimoni durant el judici de Mateu Orfila, metge menorquí resident a França que va detectar les ingents quantitats d'arsènic que Madame Lafarge administrava al seu marit durant setmanes. Alexandre Dumas, amb la seva aguda mirada i la seva ploma magistral, va elaborar la crònica d'aquest cas que commocionà el país en un exercici literari que va demostrar els múltiples registres de l'escriptor. 
Llegir primeres pàgines                                    

 El cas de la vídua Lafarge


- Per saber-ne més...

Presentació del llibre 'La verdad sobre el Caso Lafarge' (IB3 Noticies 19/05/15)Títol: El cas de la vídua Lafarge | Autor: Alexandre Dumas | Editorial: La Campana | 272 pàgs. | 2008 | Traducció d'Imma Falcó

Cap comentari:

Publica un comentari