Fernande Olivier: la primera musa de Picasso

Fernande Olivier va ser una de les primeres parelles sentimentals de Pablo Picasso i va inspirar algunes de les seves famoses obres del periode cubista

Ella va ser de les poques parelles de Picasso que el va conèixer abans de la seva fama mundial. Amélie Lang, coneguda pel món com a Fernande Olivier, va ser una model francesa que freqüentava el cercle d'amistats de l'escriptor Guillaume Apollinaire, d'on va conèixer al pintor. Tots dos van començar una relació tempestuosa que va marcar els primers anys artístics de Picasso. Dues són les novel·les escrites en català que s'apropen a la figura de Fernande. D'una banda l'escriptora Isabel-Clara Simó amb L'amant de Picasso entra dins la pell de la Fernande i per l'altra Toni Orensanz converteix la Fernande Olivier en l'eix argumental de la novel·la L'estiu de l'amor, on relata l'epidèmia amorosa que va provocar la model francesa durant la seva estada amb Picasso a Horta de Sant Joan.

Isabel-Clara Simó s’ha endinsat en la vida de Fernande Olivier, la primera parella sentimental de Picasso a París i la primera dona que podem nombrar com a musa del cubisme. Olivier era una jove culta, però alhora molt desinhibida, poc convencional. Amb Picasso va viure un amor turbulent, junts van viatjar a l’Horta de Sant Joan, a la Terra Alta, on Picasso va fer una estada decisiva per la seva obra. Mai més van reprendre el contacte després i Olivier va quedar silenciada, marginada per les dones posteriors de Picasso. L'escriptora Isabel-Clara Simó l’ha volgut rescatar a la seva novel·la L'amant de PicassoFernande Olivier es va enfrontar a Gertrude Stein, amiga i protectora de Picasso, que veia en el pintor malagueny l’expressió de l’espanyolitat. Al llarg del llibre, Simó exposa per boca de Fernande una visió contrària: la imatge d’un home fet a Catalunya. Olivier s’adona que Barcelona és la part més afrancesada d’Espanya i defensa davant de Gertrude Stein una visió diferent, allunyada dels tòpics del quixotisme i la tauromàquia. Isabel-Clara Simó ens fa viatjar al París bohemi de principis del segle XX, amb el cercle d'artistes on Fernande va conèixer al pintor. Novel·la difícil de classificar, la seva originalitat rau en el canvi de perspectiva a cada capítol del narrador de la història. Si durant el primer capítol es fa un retrat de la bohèmia parisenca, el segon es basa en les memòries reals que Fernande va escriure sobre Picasso on és la pròpia Fernande qui ens relata el que va succeint. Canvi de gènere al tercer capítol, on entra l'epistolar, amb una correspondència que Isabel Clara-Simó inventa, basant-se en l'autobiografia d'Alice B. Toklas, escrita per Gertrude Stein i en el desig de Fernande Olivier de publicar els seus diaris i memòries a l'entorn de Picasso i la seva estada a Horta de Sant Joan, que li permet ser espectadora de primera mà del naixement del cubisme picassià. El final de la novel·la pren forma d'entrevista, on una Fernande que ha arribat a la vellesa ens explica més detalls sobre la seva relació amb el famós pintor.


Primeres pàginesBooktrailer


Títol: L'amant de Picasso | Autora: Isabel-Clara Simó | Editorial: Bromera | 200 pàgs. | 2015


Altres novel·les històriques 

Cal que qui llegeixi la novel·la no ho faci pensant que es trobarà amb un llibre que entra dintre del gènere de la novel·la històrica. Toni Orensanz s'escapa del gènere per fer una novel·la més lliure d'etiquetatges on l'important és que el lector i la lectora gaudeixin de l'esperit de la novel·la. A l’estiu del 1909, a Horta de Sant Joan, un terratrèmol voluptuós va sacsejar els pilars del poble. Una febrada emocional provocada per les embriagadores formes d’una jove francesa, Fernande Olivier, musa i acompanyant d’un Picasso a la recerca d’inspiració. Un metge i un farmacèutic convertits en alquimistes de l’eros; agutzils, pagesos i capellans que perden el seny; dones engelosides, anarquistes fugitius, dosis de bromur i veritables batalles campals són els protagonistes d’un estiu ple d’amor, humor i passió. Picasso, Fernande la Bella i tots els homes d’Horta de Sant Joan protagonitzen aquesta novel·la que combina història, humor i un punt de picantor. La segona estada del pintor Pablo Picasso a Horta de Sant Joan, acompanyat per la seva amant Fernande Olivier, és el punt de partida de L'estiu de l'amor, la primera novel·la del periodista, guionista i escriptor Toni Orensanz. Una novel·la que no pretén ser històrica, sinó una obra coral on tots els personatges que apareixen, comparteixen el protagonisme. Acompanyant a la Fernande ens trobem amb el mateix Picasso, però també als habitants del poble, que veuen com les seves tranquil·les vides es veuen sacsejades per l'arribada dels forasters durant l'estiu del 1909. A partir de la seva feina com a periodista, Orensanz va conèixer molts detalls i anècdotes sobre la segona estada de Picasso a Horta. Mentre els homes del poble, des de l'alcalde fins al ximplet del poble, es van enamorar de la Fernande Oliver, les dones s'escandalitzaven per la conducta lliberal de la francesa. Un veritable terratrèmol de passions que, en realitat, va coincidir amb un episodi sísmic a les Terres de l'Ebre, amb terratrèmols que van ser percebuts per la població. L'estiu de l'amor és en la seva essència una novel·la plena de la llum del Mediterrani, una novel·la que vol ser una comèdia que faci honor a la joia de viure.  Primeres pàgines                                                   L'estiu de l'amor (Kindle)  

BooktrailerTítol: L'estiu de l'amor | Autor: Toni Orensanz | Editorial: Amsterdam Llibres | 240 pàgs. | 2013


- Per saber-ne més...


Isabel-Clara Simó presenta L'amant de Picasso
Blog de la novel·la L'estiu de l'amor


Entrevista a Toni Orensanz a 'Primera Columna' de Canal21Ebre
Cap comentari:

Publica un comentari