Mata Hari: l'espia mítica

Mata Hari encarna com ningú altre la fascinant figura de l'espia

Paulo Coelho s'estrena dins la novel·la històrica amb L'espia, aprofundint en la vida d’una de les dones més fascinants de la Història de principis del segle XX. Sensual, forta i contradictòria, Margaretha Geertruida Zelle, coneguda mundialment com a Mata Hari, es va convertir en una icona de valentia, enfrontant-se als cànons de la seva època i va lluitar per ser una dona independent i lliure en un món convuls.


Ara que a l'octubre de 2017 es complirà el centenari de la seva mort, la novel·la escrita per Coelho és un recorregut narrat en primera persona sobre la vida de la famosa espia Mata Hari. A partir de la seva última carta, que va ser escrita la setmana anterior a la seva mort des de la presó, Mata Hari revela les decisions que va prendre cercant la seva pròpia veritat, des de la infantesa a un petit poble holandès fins als seus dissortats dies com a muller d'un diplomàtic alcohòlic a Java i el seu calculat ascens fins convertir-se en una celebritat a França. Durant el període d'escriptura de L'espia, Paulo Coelho va tenir accés als arxius sobre Mata Hari del M15 al Regne Unit, Alemanya i Holanda. Mata Hari va ser una de les primeres feministes, va desafiar les exigències dels homes del seu temps i va escollir una vida independent i excepcional. L'exòtica Java, l'efervescent París de la Belle Époque i el Berlí de la I Guerra Mundial són els escenaris on transcorre la novel·la. Potser avançant-se a les possibles crítiques d'aquells que el tenien encasellat dins la literatura New Age i que no veuran amb bons ulls aquest canvi de registre, Paulo Coelho aclareix al final de la novel·la que la història de la Mata Hari es basa en la documentació històrica que ha recopilat a la seva web oficial que es troba a l'abast de qualsevol que vulgui fer una ullada, mostrant d'aquesta manera que ha intentat portar amb rigor el treball d'investigació en el que es basa la seva novel·la. Amb L'espia, Coelho es mou amb agilitat amb els detalls històrics dels fets, narrant amb exactitud, per exemple, les circumstàncies de l'execució. Paulo Coelho manté la teoria que Mata Hari va ser quelcom més que la despietada espia que ha mostrat el cinema i que ha deixat en la memòria col·lectiva el rostre de la Greta Garbo unit a ella. Coelho sosté que Mata Hari va ser una víctima d'un joc perillós d'espies dins del qual es va veure manipulada pels dos bàndols, és  a dir, tant pels alemanys com pels francesos que la van executar, muntant entorn d'ella un absurd embolic judicial. La famosa espia va ser un cap de turc per calmar a la França del 1917, desesperada per una guerra, la I Guerra Mundial, que no s'acabava de guanyar i que tampoc es perdia, omplint un país de víctimes que reclamaven venjança. Així doncs, podem comptar amb Paulo Coelho com a nou escriptor de novel·la històrica, un flamant nom que s'uneix a una llarga llista.

  Primeres pàgines                                                                  L'espia (Kindle)  


Booktrailer (edició en castellà)Títol: L'espia | Autor: Paulo Coelho | Editorial: Columna | 224 pàgs. | 2016 | Traducció de M. Dolors Ventós Navés

- Per saber-ne més...

MdNBio - Mata Hari: l'espia llegendària (en castellà)


Cap comentari:

Publica un comentari